Canicross

Bikejøring & Dogscooter

This page will be in Dutch for now. At a later time I will translate this page in English.

Canicrossen is hardlopen samen met je hond. De hond heeft een speciaal tuig om en is verbonden met een verende lijn aan de loper. De loper heeft een goed zittende heupgordel om en trail schoenen met een juist profiel. Bij deze sporten is het van groot belang dat het tuig echt de juiste pasvorm heeft. Luchtpijp van de hond dient vrij te zijn tijdens het trekken, schouderpartij ook. Laat je dus goed informeren door mensen die verstand van zaken hebben. Canicross Gear is een webshop waar men zelf zeer veel Canicross, Bikejøring en Step ervaring heeft. Canicrossen doe je voornamelijk in de natuur. Kleine stukjes asfalt is niet erg, maar niet teveel, dit vanwege de voetzolen van flink trekkende honden. Deze trekken ze op het asfalt dan kapot. Iedereen, van elk niveau kan mee doen, leeftijd van de baas en (ras) van hond zijn niet belangrijk. De hond dient wel minimaal 10 maanden te zijn voordat hij/zij met een Fun cross op een wedstrijd mee mag doen. Er worden door Canicross Gear ook workshops Canicossen gegeven. Informeer bij hen naar de mogelijkheden.

Commando's: Veel mensen vragen hoe men hun hond kan leren canicrossen, wat de commando's zijn e.d.
Voor je hond is het het makkelijkst om te starten in een groep. Meeste honden gaan in hun enthousiasme mee rennen. Zodra ze dat door hebben kan je ook alleen met ze trainen. In de leerfase is het verstandig om bospaden te kiezen en geen grote open vlaktes. Veel honden weten dan niet welke kant ze op moeten en gaan "zwabberen".
De commando's die bij canicrossen, bikejøren en steppen gebruikt worden zijn;
Links, rechts, door of vooruit, achter, rustig, let op! en trail (of piste) (in de sledehondenwereld worden deze commando's ook gebruikt, maar hebben ze daar andere benamingen voor).
Links en rechts leer je aan door tijdens het aangelijnd wandelen links te zeggen en dan ook direct links te gaan. Zodra je hond dat in de gaten heeft zal hij/zij dit ook op afstand kunnen. Dit soort commando's kan je al aanleren in de puppenfase. Pas op als je fietst of stept met je hond naast de fiets/step dat je geen links zegt, de hond zal dan tegen de fiets/step aan kunnen lopen.
Door/vooruit zeg je als ze door moeten lopen, sneller moeten gaan e.d.
Achter is erg handig als je een heuvel afrent en je kan/durft niet te hard. Je hond dient dan achter je te lopen. Dit is ook het enige moment dat je hond achter je mag lopen tijdens een wedstrijd.
Let op! is een waarschuwings commando en leert je hond op dat moment iets alerter te zijn.
Trail of piste roep je tijdens een wedstrijd als je wilt passeren.
De commando's zoals hierboven beschreven kunnen op diverse manieren aangeleerd worden. Kijk goed naar je hond en kies een manier die jullie beide ligt. De ene hond pikt het sneller op dan de ander. Zorg dat het leuk blijft.