Bikejøring

Canicross & Dogscooter

This page will be in Dutch for now. At a later time I will translate this page in English.

Bikejøren is een fantastische dynamische sport voor baas en hond. Samen vorm je een team en leg je een parcours af, welke varieert qua afstand tussen de 4 en 8 kilometer. Bikejøring wordt met name in een bosrijke omgeving gedaan, waarbij de hond voor de ATB uitrent en je als het ware voorttrekt. Een zachte ondergrond is belangrijk, zodat de voetzooltjes van de hond niet kapot gaan. Kleine stukken asfalt kunnen wel, maar dit is niet aan te raden.

Wat heb je nodig om te kunnen bikejøren:
Voor jezelf een ATB fiets en beschermende kleding zoals een helm en handschoenen. De hond draagt een speciaal tuig. Aan dit tuig zit een elastische en dus verende lijn van ongeveer 2,5 meter lang. Deze lijn zit vast aan een veer die aan de ATB is bevestigd. De veer zorgt ervoor dat de elastische lijn niet tussen of op het voorwiel kan komen. Wel erg handig en veilig als je weet dat er soms met snelheden van 30-40 kilometer per uur wordt gereden. Vanwege de hoge snelheden is het erg belangrijk dat je jouw hond van te voren bepaalde commando's leert zodat jij je hond vanaf de ATB kunt coachen en sturen. Denk hierbij aan de commando's: links, rechts, vooruit, let op, rustig en leer je hond een commando aan zodat hij of zij weet dat er nog harder getrokken kan en mag worden, bijv. Gogo.

Hoe kun je bikejøren (aan)leren:
Sommige honden hebben al een natuurlijk gevoel voor bikejøren, andere honden moeten het afkijken van een volwaardig team. Daarom is het handig om als beginnend team, samen te rijden met volwaardig team. Zien is kopiëren, is (aan)leren. Heb je geen volwaardig team in de buurt, vraag dan of iemand waar de hond gek op is vooruit fietst, zodat de hond er enthousiast achteraan rent. Ook de fietser zelf moet dingen leren. Een van de dingen is dat je jouw hond moet leren lezen. Aan de oren, staart en kop kun je aflezen wat een hond zou kunnen "denken" en hoe die dus kan reageren. Reageren op de omgeving en andere mensen die op het parcours aanwezig zijn. Hierdoor kun je tijdig ingrijpen, mocht dat nodig zijn. Ook is het raadzaam om als fietser goed vooruit te kijken en te anticiperen op het parcours. Denk hierbij aan wortels, boomstronken en andere gebruikers van het bos.

Een bikejørwedstrijd:
Vanwege de belasting voor de hond, mag de hond pas deelnemen aan een wedstrijd bij een leeftijd van 18 maanden. Hiervoor kun je al wel wat trainen met de hond, maar kijk goed wat je hond aankan. Dit is voor elke hond anders. Bij een wedstrijd is het parcours uitgezet en die kan en mag je voorverkennen. Doe dit ook! Zodra de wedstrijd van start gaat, start er iedere minuut een team. Uiteraard gelden er bij het bikejøren ook regels. Als een sneller team je in gaat halen, krijg je meestal "trail of piste" te horen, men wil inhalen, ga dan naar rechts, hou desnoods je eigen hond dicht bij je en laat het snellere team passeren. Mocht het zo zijn dat je als langzamer team hindert of jouw hond uitvalt naar het andere team, kan dit leiden tot een waarschuwing of zelf diskwalificatie. Het is handig om eerst een aantal keren te trainen en oefenen met de hond, voordat je deel gaat nemen aan een wedstrijd. Train ook het remmen, dat vergt iets andere vaardigheden als het remmen bij het gewone ATB'en. Je hebt nu namelijk een hond voor je lopen, welke ook zelf reageert. Zorg ervoor dat jij schuin achter je hond fietst. Dit geeft extra ruimte om te reageren en zorgt ervoor dat je niet achter op je hond rijdt. Wees zelf enthousiast en beloon de hond met de stem als die het goed doet!

LET OP: om te mogen bikejøren (of Steppen) in Nederland met een niet sledehond heb je ontheffing nodig vanwege de wet op het trekhondenverbod. Meer informatie hierover kun je vinden op de site van Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

Voor de benodigde uitrusting kunt u contact opnemen met Canicross Gear.